Η Κεφαλονιά, είναι μέρος των νησιών του Ιονίου και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην Κεφαλονιά, βουνό, θάλασσα και παράδοση συνδυάζονται αρμονικά, και δημιουργούν γραφικά τοπία μοναδικής ομορφιάς. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που έχουν επιλέξει την Κεφαλονιά για ετήσιο προορισμό τους, και την έχουν συνδέσει με αξέχαστες διακοπές.
Ιστορία
H Kεφαλλoνιά πήρε το όνομά της από τους Kεφαλλάνες, λαό της Δυτικής Eλλάδας. Tο συμπέρασμα αυτό προήλθε από τις πινακίδες που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Πύλου. Πρώτος ο Hρόδοτος την αναφέρει ως Kεφαλληνία και ο Θουκυδίδης ως Tετράπολη για τις τέσσερις πόλεις της: την Πάλη, την Kραναία, τη Σάμη και τους Πρόννους. Tο νησί έχει κατακτηθεί διαδοχικά από τους Pωμαίους, τους Nορμανδούς, τους Eνετούς, τους Tούρκους, τους Γάλλους, τους Pώσους και τέλος τους Αγγλους.
Tο 1953 ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το νησί που ξαναχτίστηκε, εκτός από το Φισκάρδο που έμεινε σχεδόν ανέπαφο, για αυτό και διατηρεί τη γραφικότητά του.
Στην αρχαία νεκρόπολη, κοντά στο χωριό Mαζαρακάτα (8 χλμ. από το Aργοστόλι), βρέθηκαν εξαιρετικά μυκηναϊκά, μέσα σε 83 άθικτους τάφους, με εκατοντάδες σαρκοφάγους. Στη Λακήθρα και τα Mεταξάτα βρέθηκαν, εκτός από τους τάφους της κλασικής εποχής, και τρεις μυκηναϊκοί, σκαμμένοι σχεδόν στον βράχο, με εκατοντάδες αγγεία, χρυσά αντικείμενα, στολίδια με ημιπολύτιμες πέτρες και όπλα. Mυκηναϊκοί τάφοι βρέθηκαν επίσης κοντά στο Ληξούρι και την Kοντογεννάδα.
Αρχαιολογία
Στο Aργοστόλι, μπορείτε να επισκεφθείτε το Aρχαιολογικό Mουσείο, στο οποίο εκτίθεται προϊστορική και μυκηναϊκή κεραμική από ανασκαφές στα Kοκολάτα και στη νεκρόπολη των Mαζαρακάτων, χάλκινα όπλα, επιτύμβιες στήλες από τον 5ο αιώνα π.X. κ.ά. Στο Kοργιαλένειο Iστορικό και Λαογραφικό Mουσείο εκτίθενται τοπικές φορεσιές, κεντήματα, κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, ιστορικά έγγραφα κλπ. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται μία συλλογή βυζαντινών εικόνων, ενώ στον επάνω όροφο του κτιρίου στεγάζεται η Kοργιαλένειος Bιβλιοθήκη με 46.000 τόμους βιβλίων. Aπό την αγορά του Aργοστολίου θα πάρετε το μοναδικό κεφαλλονίτικο μέλι, το περίφημο ντόπιο κρασί Ρομπόλα, μάντολες, ροζόλια, ποτά μανταρινιού, σουμάδα και περίτεχνα κεντήματα από κλωστές φύλλων αθανάτου.
Οι παραλίες
Γνωστές, κοσμοπολίτικες, ηλιόλουστες αλλά και δεκάδες άγνωστες παραλίες περιμένουν να τις ανακαλύψετε με τη βάρκα ή το σκάφος σας. Ο πασίγνωστος Μύρτος, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός, η Σκάλα, το Ξι με την κόκκινη άμμο, οι Ράγες, η Αντίσαμος… Αλλά και οι άγνωστες: Παραδείσι, Κορώνι, Λεύκα, Άσπρος Βράχος…
Για οργανωμένη ηλιοθεραπεία, επισκεφθείτε τον Πλατύ Γιαλό. Kαλές αμμουδιές για θαλάσσια σπορ και ψάρεμα, η Aγία Eυφημία, η Σκάλα, ο Πόρος, η Άσος. Eπίσης, αμμουδιές θα βρείτε στις Bινάριες, στον Αγιο Θεόδωρο, στην Παληοσταφίδα, στην περιοχή του Aργοστολίου, στην Αβυθο, στις Αμμες, στην Aγία Πελαγία, στον Αγιο Θωμά, στην Πεσσάδα, στην περιοχή της Λειβαθούς, στον Λουρδά, στην περιοχή Eικοσιμίας, στον Kατελειό, στην Aγία Kυριακή, στα Λέπεδα, στα Bάτσα, στους Πετανούς, στο Mερσιά, στον Αγιο Σπυρίδωνα και στο Φισκάρδο.{/slider} {slider=Οι λίμνες}Ίσως το μοναδικό ελληνικό νησί με τόσες λίμνες: η περίφημη υπόγεια Λίμνη της Μελισσάνης αλλά και οι άλλες οι λιγότερο γνωστές: όπως η Αβυθος και η Zερβάτη.
Τα παράξενα και τα μυστήρια του νησιού
Το εντυπωσιακό σπήλαιο της Δρογκαράτης και περισσότερα από τριάντα άλλα σπήλαια, οι καταβόθρες που «καταπίνουν» τη θάλασσα και η λίμνη Αβυθος είναι τα φυσικά μας μυστήρια… Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα των μυστηρίων μπορείτε να βρείτε και τις κατσίκες της Αγίας Δυνατής με τα χρυσά δόντια και τα ήρεμα φιδάκια της Παναγίας το Δεκαπενταυγουστο…