ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Περιοχές της Κεφαλονιάς

Αργοστόλι

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αργοστολίου είναι το μεγαλύτερο του νησιού και έδρα του Δήμου Κεφαλλονιάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 12722 κατοίκους και έκταση 155.000 στρέμματα. Η ανάπτυξη του Αργοστολίου υπήρξε ταχύτατη. Ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίσθηκε, απόκτησε υδραγωγείο, μουσεία, δενδροφυτευμένους δρόμους, πλατείες, καλαίσθητα αρχοντικά, πληθώρα ιδρυμάτων, Φιλαρμονική, Θέατρα, μικρές παραγωγικές μονάδες, αθλητική ζωή. Έτσι στο Αργοστόλι, στην άριστα οργανωμένη αυτή πολιτεία, έφθασε η καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση στο ζενίθ.
Ο σεισμός του Αυγούστου του 1953 ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρη την Κεφαλλονιά -εκτός του βορείου τμήματός της – και οδήγησε την πρωτεύουσά της στον πλήρη αφανισμό. Αμέσως μετά ακολούθησε άναρχη οικοδόμηση χωρίς ίχνος αισθητικής και με κυρίαρχο το αίσθημα του ασφαλούς στερεώματος. Μόλις αυτό θεμελιώθηκε, οι Αργοστολιώτες άρχισαν να επιζητούν την καλαισθησία που έχει σημαδέψει όλους τους τομείς του πολιτισμού τους. Έτσι, οι βάσεις των αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων στο Αργοστόλι δημιουργήθηκαν την τελευταία σχεδόν τριακονταετία.
Στο Αργοστόλι μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο, την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, τη Φιλαρμονική, το θέατρο Κέφαλος, τις Καταβόθρες και να κάνετε μια αξέχαστη βόλτα γύρω από τη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου. Αν σας ενδιαφέρουν τα ψώνια, η αγορά του Αργοστολίου θα ικανοποιήσει και τον πιο δύσκολο καταναλωτή.
Κοντά στο Αργοστόλι βρίσκεται και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1757.

Ελειός Πρόννοι

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Eλειού-Πρόννων καταλαμβάνει έκταση περίπου 111.000 στρεμμάτων στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Kεφαλλονιάς και ο πληθυσμός του – κατά την απογραφή του 2001 – ανέρχεται σε 3.788 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες, αλλά και με το εμπόριο, τη μεταποίηση και την κτηνοτροφία.

Δύο διακριτές μεταξύ τους περιοχές συγκροτούν το Δημοτικό Διαμέρισμα, το όνομα των οποίων έρχεται από τα αρχαία χρόνια.

Eλειός ονομάζεται η νοτιοδυτική περιοχή, πεδινή κατεξοχήν, από τον Mυκηναίο Έλειο, που κατά την ελληνική μυθολογία μοιράστηκε την εξουσία τού νησιού Tάφος με τον Kέφαλο. Aπό τον Kέφαλο το νησί μετονομάστηκε Kεφαλλονιά και ο Έλειος έδωσε το όνομά του στην περιοχή που εξουσίαζε, τον Eλειό. Πρόννοι καλείται η νοτιοανατολική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος που απλώνεται από τις παρυφές του εθνικού δρυμού του Aίνου ως τη θάλασσα, και είναι κατεξοχήν ορεινή. Aλλωστε η ονομασία της κατά μία άποψη είναι δηλωτική των ορεινών της όγκων (πρόννος=κορυφή). O Πρόννος, κατά την άλλη άποψη, ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Kέφαλου που έδωσαν τα ονόματά τους στις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού (Σάμη, Πάλλη, Kράνη, Πρόννοι). Aναπόσπαστο μέρος του νησιού των αντιθέσεων η περιοχή Eλειού-Πρόννων χαρακτηρίζεται από μια πλούσια σε εναλλαγές τοπίου φυσική ομορφιά. O εθνικός δρυμός του Aίνου, οι πεδιάδες του Eλειού και των Tζαννάτων, οι πανέμορφες παραλίες στον Kατελειό, τα Kαμίνια, τη Mούντα, την Σκάλα και τον Πόρο – οι οποίες έχουν τιμηθεί με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες της Eυρώπης”, τα φαράγγια, το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων, τα μοναστήρια, οι θρύλοι και παραδόσεις του τόπου σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές και την φιλόξενη διάθεση των κατοίκων δημιουργούν προϋποθέσεις για άνετη, πολυποίκιλη και ενδιαφέρουσα παραμονή-εξερεύνηση του κάθε επισκέπτη.

Έρισσος

Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ερίσσου καλύπτει το βόρειο μέρος του νησιού και είναι γνωστό για την ιδιαίτερη ομορφιά του. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1991 κατοίκους. Περιλαμβάνει πανέμορφα χωριά όπως η Άσος, το Φισκάρδο και πολλούς άλλους οικισμούς. Το οδικό δίκτυο ενώνει όλα τα χωριά περνώντας από ειδυλλιακά σημεία και καταλήγοντας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Περνώντας από τα απόκρημνα δρομάκια, απολαμβάνετε τη θέα ονειρικών μικρών όρμων σε βάθος πολλών μέτρων. Στο ταξίδι σας αυτό έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το φημισμένο χωριό της Άσου (πρωτεύουσα του νησιού το 1593) με το γνωστό ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα και τις παλιές αγροτικές φυλακές που λειτουργούσαν μέχρι το 1953.

Το Φισκάρδο, ένα παλιό ψαροχώρι του οποίου τα σπίτια έμειναν ανέπαφα από το σεισμό του 53, σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Εδώ υπάρχει το πατρικό σπίτι του Νίκου Καββαδία, ποιητή της θάλασσας. Η ονομασία του Φισκάρδου προέρχεται από τον Σταυροφόρο Robert Guiscard.

Το Φισκάρδο περιστοιχίζεται από πανέμορφα χωριά τα οποία καταλήγουν σε αστραφτερές ακρογιαλιές.

Λειβαθώς

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Λειβαθούς βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι ίσως η πιο πλούσια – και ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή – του νησιού.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 4763 κατοίκους και έκταση 65.271 στρεμμάτων.

Στην περιοχή της Λειβαθούς βρίσκονται πολλά φημισμένα χωριά. Τα Κουρκουμελάτα που έκτισε – μετά τους σεισμούς του 1953 – η οικογένεια Βεργωτή, τα Μεταξάτα, όπου έζησε για ένα μικρό διάστημα ο Λόρδος Βύρων, οι Κεραμειές, ο Καραβάδος κ.ά.

Απαράμιλλες είναι οι πάμπολλες ακτές της περιοχής.

Η περιοχή της Λειβαθούς φιλοξενεί και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς.

Ομαλά

Η Κοινότητα Ομαλών είναι η μοναδική Κοινότητα του Νομού Κεφαλλονιάς και εκτείνεται στην περιοχή του ομώνυμου οροπεδίου που παράγει το φημισμένο κρασί ρομπόλα, αλλά και αποτελεί τόπο προσκυνήματος του Αγίου Γερασίμου, προστάτη της Κεφαλλονιάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 1071 κατοίκους και έκταση 46.699 στρέμματα.

Παλική

Η περιφέρεια της Παλλικής καταλαμβάνει τη Δυτική Χερσόνησο της Κεφαλλονιάς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 7677 κατοίκους και είναι το δεύτερο σε πληθυσμό Δημοτικό Διαμέρισμα της Κεφαλλονιάς. Η έκτασή του είναι 119.341 στρέμματα.

Η Παλλική φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, για τον φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της και για την ιδιαιτερότητα του φυσικού της τοπίου. Το έδαφος της Παλλικής χαρακτηρίζεται από πεδινό έως ημιορεινό. Το νότιο τμήμα καλύπτεται από την κοιλάδα της Κατωγής που είναι το πιο εύφορο κομμάτι της Κεφαλλονιάς. Το βόρειο τμήμα επονομάζεται Ανωγή και είναι ορεινό με διάσπαρτες κοιλάδες.

Το Ληξούρι είναι η πρωτεύουσα της Παλλικής, μια σύγχρονη κωμόπολη με λιμάνι, άνετους δενδροφυτεμένους δρόμους, όμορφες ανθοστόλιστες πλατείες. Ένας χείμαρρος χωρίζει την πόλη στη μέση και τα δύο μέρη της ενώνονται με μικρές γέφυρες.

Η περιοχή διαθέτει παραλίες φανταστικές που θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά τους.

Μέσα στο Ληξούρι μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, τη Φιλαρμονική Σχολή και το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στα Λέπεδα.

Πύλαρος

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Πυλάρου καταλαμβάνει έκταση 81.112 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς.

Ο πληθυσμός του – κατά την απογραφή του 2001 – ανέρχεται σε 1.565 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότες, αλλά και με το εμπόριο, την κτηνοτροφία καθώς και η μελισσοτροφία.

Σάμη

Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Σάμης βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κεφαλλονιάς, αριθμεί 2.297 κατοίκους και καλύπτει έκταση 129.326 στρεμμάτων. Η Σάμη είναι το σημαντικότερο λιμάνι του νησιού. Η περιοχή συνδυάζει εκτεταμένη παράλια ζώνη αλλά και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα.

Η παραλία της Αντίσαμης, ο Πάλιουρας και η μικρή λίμνη του Καραβόμυλου, όπου και καταλήγει μέρος από τα υπόγεια νερά των Καταβοθρών Αργοστολίου, είναι αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε..

Η Σάμη είναι περιοχή με ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα. Έχουν καταγραφεί 17 θέσεις σπηλαίων και σπηλαιοβαράθρων, πράγμα μοναδικό για τον Ελληνικό χώρο, με μεγάλο ενδιαφέρον για την προϊστορία της περιοχής. Σήμερα δύο σπήλαια είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό: το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στον Καραβόμυλο και το σπήλαιο της Δρογκαράτης στο δρόμο για το χωριό Χαλιωτάτα.

Compare listings

Compare